Elbilen har tatt verden med storm etter at moderne batteriteknologi gjorde det mulig å kjøre elbil uten å måtte godta kompromisser innen komfort, utstyr og sikkerhet. Da er det kanskje naturlig å spørre seg om vi vil kunne se elektriske fly i rutetrafikk i fremtiden?
En fundamental utfordring
Det finnes allerede elektriske fly som brukes til fritidsflygning og skoleflygning i dag. Avinor har gått i bresjen for å promotere elfly i Norge, og selv med en hendelse som kan ansees som et tilbakesteg er forskningen på full vei fremover. Flyet Avinor eier har en maksimal flytid på rundt én time før det må lades. Det er åpenbart at dette er for lite for kommersiell drift, og her ligger den største utfordringen for kommersialiseringen av elektriske fly. Per i dag tillater ikke batteriteknologien ytelsesforhold som er stort nok for kommersielle fly. Skal man ha større fly med lengre rekkevidde må man også ha mer batterier. Dette vil føre til at flyet blir tyngre, og man trenger større motorer og så videre. Fly med turbinmotorer benytter seg av drivstoff som har mye mer energi per kilo med drivstoff.
De som investerer i denne teknologien håper at den eksponentielle veksten i batterikapasitet vil fortsette å vokse slik at kommersielle elfly kan være en realitet innen slutten av dette tiåret. Mange skeptikere mener dette er en altfor kort tidshorisont, men man må huske på at batteriteknologien er den største utfordringen, derfor fokuseres utviklingen i dag på å forbedre andre aspekter mens man venter på at gode nok batterier blir tilgjengelige.
I Canada er det flyselskap som allerede har gjort forsøk med elektriske sjøfly som skal brukes på korte ruter i den kanadiske villmarken. Widerøe er en av de største pådriverne i Norge, og dette er åpenbart fordi størstedelen av deres ruter foregår på korte strekninger mellom Norges kortbaneflyplasser.